En utställningsträdgård i Libiąż

Virtuell tur

Det är Libets andra utställningsträdgård om man bortser från den i Łódź.

Den är lokaliserad på en produktionsanläggning i Libiąż (Małopolskie län) och har en yta på 1500 kvm, varav 1200 kvm utgör element gjorda av marksten och småarkitektur. På resten av ytan har man planterat grönområden som på ett naturligt sätt passar in och understryker färgerna på markstenarna och plattorna.


Alice i Underland

Detta är Libiąż trädgårdens mest hemlighetsfulla och sofistikerade del. Precis som i Lewis Carrolls saga “Alice i Underlandet” så finns här flera mystiska stigar, sammansättningar som överaskar och den specifika charmen.
Precis som lilla Alice, som råkade hamna i en magisk värld full av under då hon följde den vita kaninen, kommer besökarna att uppleva vår egen Alice i Underlandet-trädgård och hela tiden upptäcka nya överraskningar. Alice i Underland-området är färgrikt och har en blandning av både brunt och beigt som även blandas med ljusa och mörka toner av grått. Trädgården fylls med fantasifulla mönster – virvlande hjul i olika storlekar som skapar sagolika arrangemang och den krokiga allén leder till den förtrollade världen full av under och magi.

Element som man ser längst vägen väcker kanske nyfikenhet hos betraktaren, men avslöjar inte dess syfte. Materialet som används för Alice i Underlandet-området skapar den perfekta stämningen på gränsen till dröm och verklighet.

Invalid Displayed Gallery


Klassiska området

Områdets stil påminner om Provence och Italien. Ytorna och dekorer här kan kopplas till medelhavsklimat och solbrända landskap men även till ört och lavendeldoftande sydfranska byar.
Den karaktäristiska stenarkitekturen från Provence finns med i Libet Designs trädgård. Den ligger avgränsad och välkomnar besökaren med en bågformad ingång, effektiva murstöd, terrasser, breda trappor och upphöjningar.

Där finns även en liten vinkällare eftersom Provence provinsen inte bara är en plats som doftar av lavendel och timjan utan även är känd för sina goda viner. Utöver de fria linjer, föreställningen av en fontän, betongkrukor och blomlådor finns hör ytor som liknar de solbrända murar vilket är en italiensk klassiker och ger helheten en solig atmosfär. Här är allt pastellfärgat i varma naturliga färger precis som i ett medelhavslandskap.

Invalid Displayed Gallery


Moderna området

Området domineras av en bred palett med grå färger och stora format på terrassplattorna samt markstenarna, både på ytorna och i rymliga moduler.
Hela bilden fylls av enkla geometriska former inom den mindre arkitekturen, vilket gör den med elegant.

Den geometriska gråa bilden av moderniteten är dock inte alls ensidig eller tråkig. Helt tvärtom, den imponerar med sin mångfald av grått och mönster och icke standardiserade lösningar. Det är ett sugestivt spel på känslor och estetiska intryck. Här kan du med dina egna ögon se och bli övertygade om hur många nyanser av grått som verkligen finns. Her existerar både ljusa toner – askfärgad, bianco carrara, beige samt mörkare nyanser – titaniumfärgad, antracit, grafit eller grigio – allt i en perfekt harmoni.

Det som övertygar mest är dock de stora formaten på markstenarna som i simpla konfigurationer skapar ytor som inte bara är visuellt attraktiva utan även skyddar murar. Den modernt inredda delen i Libiąż trädgård bevisar också att plattor och marksten är perfekt material till att bygga bänkar, sittplatser eller även till utomhuskök och sommar grillplatser. De arkitektoniska betongelementen blir då till en perfekt dekoration.

Invalid Displayed Gallery


Landsbygdsområdet

Det fångar en med sin fria utsmyckning och hänvisning till landsbygdens stil som man känner igen från sin mormors trädgård eller semestrar på landet. Varm, lugn, vänlig och säker – det är precis sådant som folk i den stressiga stadsmiljön drömmer om.
Det uttrycksfulla elementet på den rustiska trädgårdssektionen är den så kallade torra floden – en bäck som alltid porlar i landsbygdens trädgårdar.
Dess strandlinje imiteras av smala murar och splittade element i en varm ton av pastello, och den nedersta raden av stenblock i olika storlekar. Floden slingrar sig fritt fast lite lat och förbigående – den blir en kompositionsvinkel för trädgården som skiljer delar av omgivningen inredd i olika stilar ifrån varandra.

Den rustiska delen står för hemmets värme och allt här väcker minnen från den lyckliga barndomen. Marksten som används här har en föråldrad och grov yta och de ojämna porösa tegelstenarna och murarna påminner om stenålder som på ett starkt sätt påverkar våra känslor och sinnen.

Invalid Displayed Gallery